11. srpna 2011

Prohlášení WFDY k nepokojům v Londýně a dalších částech Velké Británie

Světová federace demokratické mládeže (WFDY) odsuzuje bezohledné násilí a rozšířenou kriminalitu v posledních nocích, avšak chápe je jako přímý produkt kapitalistického systému, a z toho vyplývajícího nebezpečného nedostatku stability a práv pro dnešní mládež, doprovázeného nerovnoprávností a zhoršeného nebývalou úrovní odcizení.

Je jasné, že hněv mladých lidí vychází z řady faktorů, včetně policejní brutality, masivního snížení veřejných výdajů na mládež a další služby, a všeobecné frustrace z budoucnosti s malými vyhlídkami. WFDY dále poznamenává, že škrty ve veřejných výdajích měly nepřiměřený dopad na mládež a etnické menšiny.

První a hlavní odpovědnost za probíhající vlnu násilí nese systém, v němž Britové žijí, je zodpovědný za masovou nezaměstnanost, obrovskou míru nejistoty, mimořádně nákladný přístup k vyšším stupňům vzdělání a téměř nemožný přístup k náležitému bydlení zejména pro mladou generaci. Je také důležité připomenout, že je to současný systém, kdo zapojuje britskou mládež do válek jen k uspokojení touhy po zisku velkých národních i mezinárodních monopolů.

Sdílíme tyto obavy s členskými organizacemi ve Velké Británii, a to zejména se soudruhy z YCL Británie, kteří požadují řešení základních příčin nepokojů a násilí a staví se za skutečné zájmy mladých lidí na ulici a jejich zklamání, a zároveň zcela odmítají tento způsob ničení, rabování a vytváření chaosu bez určitého cíle sociálně-ekonomické přeměny.

V této velmi citlivé chvíli vyzývá WFDY všechny mladé lidi v Británii k tomu, aby se organizovali a hledali nejlepší způsoby k revoluční přeměně své země bezpochyby prostřednictvím svržení současného vládnoucího pořádku a nikoliv prostřednictvím ničení veřejného či soukromého majetku, pro Británii a svět míru, solidarity a sociální přeměny.

Koordinační rada Světové federace demokratické mládeže

Budapešť, 9. srpna 2011