11. ledna 2009

Prohlášení WFDY k útoku na území Gazy

Světová federace demokratické mládeže (WFDY) odsuzuje a jednoznačně odmítá brutální, protizákonný a zločinný útok izraelské armády na palestinské území Gazy Současně je přesvědčena, že fakt, že izraelská vláda se přikročila k válce, je vyjádřením politického selhání v Gaze a v celé oblasti. V posledních dnech izraelská armáda svými bombami a zbraněmi zničila tisíce domů, zabila stovky Palestinců (jen první den bylo zmasakrováno 120 palestinských policistů) zranila další tisíce, jejichž jediným zločinem byl boj za svou zemi. Útok Izraele není založen na obranných důvodech, především proto, že masové vraždění a ničení nejsou nikdy cestou míru nebo řešením konfliktu. Navíc, je důležité připomínat, že Izrael (s aktivní spoluúčastí Egypta) je přesně tou samou zemí, která obléhala Gazu po mnoho měsíců, nedovolujíc místním obyvatelům komunikaci s vnějším světem a způsobujíc tak skutečnou humanitární katastrofu.

Je to ta ten samý Izrael, který postavil nelegální a hanebnou zeď v palestinském území, která Palestincům znemožňuje volný pohyb v jejich vlastní zemi. Ten samý Izrael, který dennodenně přepadá Palestinu, nelegálně a svévolně vězní její obyvatele. Ten samý Izrael, který vykácel olivovníky v Palestině, zanechávajíce palestinskou ekonomiku v beznaději a obyvatele v nezaměstnanosti. Je to ten samý Izrael, který otrávil vodu, kterou pili Palestinci, čímž zvýšil výskyt rakoviny.

WFDY věří, že heslo boje proti Hamásu a terorismu bylo použito jako záminka k potlačení palestinského odporu, tvořeného různými frakcemi, především sekulárním levicovým hnutím lidového odporu. Spiknutí, které má případ Palestiny ?vyřešit? likvidací palestinské identity a zničením všeho co ji představuje, je společným zájmem Egypta, Saúdské Arábie, Jordánska a dalších arabských režimů. USA plně podporují a plně kryjí válku, zatímco Evropská unie dává Izraeli stále více a více času před vydáním skutečného stanoviska, zavírajíc oči před celou situací, která, jak je již dlouho známo, je velmi špatná a skutečně katastrofální. Je to spiknutí se vším všudy, spiknutí řady imperialistických sil, jejich loutek na Středním východě a sionistického zločinného státu Izrael. WFDY vyjadřuje svoji plnou solidaritu se všemi projevy odporu a solidarity, organizovaných po celém světě během posledního týdne.

WFDY vyzývá všechny své členské a spřátelené organizace, stejně jako mladé pokrokové a demokraticky smýšlející lidi světa, k odporu proti izraelské agresi a k solidaritě s palestinským lidem. V tomto smyslu WFDY rozhodla, že následující týden bude týdnem celosvětových protestů před izraelskými, americkými a izraelskými ambasádami za okamžité ukončení války, za okamžité otevření hranic pro všechny potřebné obyvatele Gazy a za jejich právo vyjít z jejich současného velkého vězení.